Casemanagement Dementie
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waardoor de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn ruim vijftig verschillende vormen van dementie. De meest bekende vormen van dementie zijn: Alzheimer, vasculaire dementie, lewy body en frontotemporale dementie.
Het verloop en de ziekteverschijnselen van dementie zijn afhankelijk van de vorm en van welke hersenfuncties beschadigd zijn. Daarnaast verschilt het verloop van de ziekte per persoon. Bij sommige mensen kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief normaal leven kunnen leiden.
Wat doet een casemanager dementie?
Iedereen bij wie de diagnose dementie is vastgesteld heeft recht op een casemanager. De casemanager is er ook voor de mantelzorger. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen. Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Hulp is voor mantelzorgers nodig om lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen.
Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:
- Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn;
- Het coördineren van zorg;
- Het bieden van emotionele begeleiding;
- Het geven van voorlichting over dementie en het ziekteproces.
Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht. Welke ondersteuning de casemanager geeft, is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager komt op vaste momenten langs en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar.
Kosten en vergoeding
In de meeste gevallen wordt casemanagement dementie vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt dan onder de indicatie wijkverpleging en er geldt geen eigen bijdrage. Er zijn uitzonderingen mogelijk waarbij de begeleiding door een casemanager alleen vanuit de Wmo of de Wlz vergoed wordt. Dan gelden er andere regels omtrent indicatiestelling en eigen bijdrage. De casemanager kan u hier uiteraard bij ondersteunen.
Hoe komt u aan een casemanager?
Meestal is het de huisarts of het ziekenhuis die de diagnose dementie stelt. Zodra de diagnose er is, kunt u contact opnemen met de casemanager dementie van Groot Hoogwaak.
Ook bij alleen een vermoeden van dementie kunt u contact met ons opnemen:
- Mirjam Muller, casemanager dementie, mmuller@groothoogwaak.nl / 06 - 82 39 81 73
- Lily van Doorn, casemanager dementie, lvandoorn@groothoogwaak.nl / 06 - 54 30 15 35
- Eline Kocken, verpleegkundige (specialisatie dementie), team 1 terrein,
ekocken@groothoogwaak.nl / 06 - 51 52 62 56
- Cliëntadviseurs
clientadviseur@groothoogwaak.nl
071 - 36 888 88 (keuze 1)
Het Breinhuis: thuis in advies bij geheugenverlies
In het hart van Groot Hoogwaak vindt u 'Het Breinhuis'. Dit is het informatiepunt rondom dementie voor Noordwijk en omgeving. Heeft u vragen of wilt u gewoon eens praten over dementie? U bent van harte welkom in 'Het Breinhuis'.
Het is de bedoeling om laagdrempelig met elkaar in gesprek te komen en opties te onderzoeken, waardoor iemand langer en comfortabeler thuis kan blijven wonen. Tevens kan er op deze manier positief ondersteund worden bij zorgvragen en zorgtaken. Voor zowel cliënt als mantelzorger kan er informatie en voorlichting gegeven worden of desgewenst doorverwezen worden naar andere zorg professionals.
Daarnaast biedt ‘Het Breinhuis’ een nieuwe vorm van ondersteuning, waarbij praktische (technologische) hulpmiddelen worden aangeboden. Men kan deze aanschaffen, om het thuis wonen veiliger en plezieriger te maken of om het geestelijk welzijn bij geheugenproblemen en desoriëntatie te verbeteren. Hierbij kan men denken aan o.a. gepaste GPS – systemen, sprekende medicijndoos en hulpmiddelen om makkelijker de weg in huis kunnen vinden.
‘Het Breinhuis’ is in bezit van brochures, boeken en DVD’S die een beter inzicht kunnen geven in het leven met en rondom dementie, zowel voor de cliënten als voor naasten. ‘Het Breinhuis’ wordt hierbij ondersteund door Stichting Alzheimer Nederland.
Voor alle vragen rondom geheugenverlies en dementie: neem contact op met de casemanager dementie en maak vrijblijvend een afspraak.
Website Dementievriendelijk Noordwijk
Op deze website staat veel informatie over de manier waarop we met elkaar kunnen werken aan een dementievriendelijke samenleving in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk. Inwoners, bedrijven en verenigingen: iedereen kan een steentje bijdragen.
Kijk op: https://www.dementievriendelijknoordwijk.nl/